Hampeolie er også kendt under navne som hampefrøolie, hampolie, hemp seed oil, hampe olie og lignende. Kært barn har mange navne, men alle de forskellige betegnelser dækker over det samme produkt, nemlig hampeolie. Hampeolie er en olie, som er udtrukket af cannabis plantens frø. Olien kan bruges på flere forskellige måder, bl.a. som kosttilskud, til kosmetiske formål eller industriel anvendelse.

cannabis olie fra nordicoil.dk

Hampeolie som kosttilskud

Man kan købe hampeolie i de fleste helsebutikker, da det menes, at hampeolien har mange sundhedsmæssige fordele. Olien indeholder protein, vigtige aminosyrer og fedtsyrer, som er vigtige for kroppen. Sammensætningen af fedtsyrerne omega 3, 6 og 9 i hampeolie minder meget om den naturlige sammensætning, der findes i den menneskelige krop, og det er derfor et perfekt supplement i hverdagen.

Hampeolie som kosttilskud kan anvendes på flere forskellige måder. Man kan bl.a. bruge det i madlavningen. Det er dog vigtigt, at det ikke bliver varmet op, da det vil ødelægge de gavnlige fedtsyrer. Det er derfor oplagt at bruge olien i kolde retter eller drikkelser, som f.eks. smoothies, juice, salater eller lignende.

Man kan også tage hampeolie rent. Ren hampeolie kan købes i diverse helsekost forretninger. Man kan eksempelvis tage en spiseske olie hver aften, men man kan også tage det oftere, hvis man har behov for ekstra.

Hampeolie til kosmetiske formål

Mange kosmetiske produkter indeholder hampeolie, pga. oliens nærende indhold. Man kan bl.a. finde det i nogle former for shampoo, balsam, sæber, lotions og lignende. Man kan også købe hampeolie, som man selv tilføje i sine produkter. Man skal dog være sikker på, at olien er egnet til dette formål, før man tilføjer olien til sine egne produkter. Hvis olien ikke er egnet til dette, kan det nemlig gå hen og irritere huden. Man kan evt. søge råd i den butik, hvor man køber sin hampeolie.

Hampeolie og industriel anvendelse

Hampeolien er gennem årene blev anvendt til indsutrielt brug. Det kan bl.a. bruges som ingrediens i blæk, maling, smøremiddel og plastik. Det kan desuden også bruges som tørreolie på træ, fordi det har gode nærende effekter, som kan øge holdbarheden. Derudover kan det gøre, at oliemaling størkner hurtigere, så man ikke skal vente lige så lang tid.

Forskel på hampeolie og cannabisolie

  • Hampeolie og cannabisolie bliver ofte forvekslet med hinanden, men der er dog nogle væsentlige forskelle mellem de to olier. Bl.a. følgende:
  • Hampeolie er lavet af frøene fra cannabisplanten, som ikke indeholder det psykoaktive stof THC. Hampeolie kan dog indeholde spor af THC, da det kommer i kontakt med plantens blade, når de høstes. Cannabisolie er derimod lavet af bladene på cannabisplanten, hvor alle cannabinoiderne samt terpener er bevaret. Dvs. cannabisolie kan indeholde CBD, CBDa, THC, THCa og andre naturlige terpener.
  • Hampeolie fungerer primært som et kosttilskud, mens cannabisolie også kan fungere som et medicinsk middel. Dette skyldes, at cannabisolie, som nævnt tidligere, indeholder gavnlige cannabinoider fra cannabis plantens blade. Disse cannabinoider kan have terapeutiske og helende egenskaber på kroppen.
  • Lovgivningen er forskellig ved de to produkter. Hampeolie er lovligt at forhandle og købe, da det ikke indeholder THC, som er det cannabinoid, der kan have en euforiserende effekt på kroppen. Det er derimod kun lovligt at være i besiddelse af cannabisolie med op til 0,2% THC. Cannabisolie med over 0,2% THC er ulovligt at være i besiddelse af.

Hampeolie sammen med cannabis

Selvom hampeolie og cannabisolie er to vidt forskellige ting, bliver de to olier ofte forvekslet med hinanden. Hampeolie kan dog godt blandes sammen med cannabisolie. Når man køber cannabisolier, vil der nemlig typisk være en andel af flasken, som er CBD og/eller THC, mens den resterende del er bæreolie. Bæreolien er bl.a. med til at gøre, at indholdet af olien er flydende. Denne bæreolie er ofte hampeolie, og man kan dermed sige at de to ting ofte kombineres.